Uitleg

Beste mensen,
 
Voordat u ons gaat bellen, of mailen willen we u wat meer informatie meegeven !
 
U bent hoogstwaarschijnlijk op deze website terechtgekomen omdat u graag meer informatie over dit fijne ras wilt hebben of er aan zit te denken  eventueel een pupje aan te schaffen. Al 25 jaar nu vanaf 1988 fokken wij als HOBBY en met heel veel plezier dit geweldige en aparte ras De Tibetaanse Terriër. Er wordt veel op internet gekeken naar pupjes en informatie, hier is niets mis mee maar het persoonlijke contact, even de telefoon pakken en bellen verwaterd een beetje terwijl het juist zo belangrijk is. We krijgen heel veel mail binnen met alleen de vraag ``wat kosten ZE``.  ``ZE`` dat zijn dan onze pupjes waar we zoveel voor hebben gedaan en zoveel liefde geven, we hebben er voor gezorgd dat de ouders van de pupjes gezondheidsonderzoeken krijgen, alle DNA testen - HD-onderzoeken-Ecvo oogonderzoeken krijgen zodat de toekomstige eigenaar een zo gezond mogelijke hond krijgt. De dagen en nachten die we bij een nest waken, bij de bevalling zijn, er komt zoveel bij kijken… nog afgezien van de kosten. Onze honden leven bij ons in huis bevallen bij ons in huis en groeien op bij ons in huis. Dit is zeer belangrijk voor de socialisatie, geen goede socialisatie brengt A-sociale pups voort, waar u dan vervolgens mee zit. En niet in kille koude schuren zonder menselijk contact, (dit geld ook voor de zogenaamde ``schone`` schuren waar tientallen verschillende rassen naast elkaar in hokjes zitten. Wij kunnen en WILLEN NIET concurreren met broodfokkers en handelaren, die hun pups in schuren hebben zitten waarvan er geen moeder aanwezig is, pups die uit de Oostbloklanden komen en hier zogenaamd goedkoop verkocht worden, om nog maar te zwijgen van de ellende van de moederhonden die nesten moeten produceren in deze landen vanaf de eerste loopsheid totdat ze er letterlijk aan dood gaan, want tja als de teef 15 is en nog een nest kan krijgen zullen ze het daar zeker niet laten ! U zit met de ellende, een uitgemergelde pup uit een uitgemergelde moederhond (een moederhond die u niet te zien krijgt omdat die eenvoudig niet aanwezig is). En dan begint het, de pup is al ziek nog afgezien van de erfelijke problemen. Wij vragen een vergoeding, prijs, geef het maar een naam, voor onze pups waarmee wij onze onkosten kunnen dekken, en niet om er mega veel aan te verdienen ! 
U bent welkom om na afspraak een kijkje te komen nemen, maar we hebben niet altijd pups ``liggen`` , om maar meteen te kunnen meenemen, zo werkt dat niet ! Wij vinden het fijn als u belt dat u dan ook alleen belt omdat u serieuze interesse heeft. Bij een kopje koffie kunt u alle vragen stellen en wij kunnen ook onze vragen stellen over waar het pupje gaat wonen, hoe de gezinssamenstelling is enz. Als de klik er is, en u interesse heeft in een van onze pups, dan vragen wij om een aanbetaling te doen. Dit geeft u de zekerheid dat u bij ons een pup heeft gereserveerd, en voor ons geeft het de zekerheid dat wij een goed baasje hebben gevonden voor een van onze pups. Wij zoeken baasjes die er alles voor over hebben om hun pupje een zo gelukkig mogelijk leven te geven, en die er goed over hebben nagedacht, het is toch je vriend voor hopelijk de komende 15 jaar ! Bij uitzondering kan er na bezoek en goed overleg soms een pupje die 8 weken is en nog geen baasje heeft meteen mee naar zijn nieuwe huisje gaan, maar alleen als het van beide zijden klikt en goed is voor de pup ! We willen u ook uitleggen waarom wij de ouders van de pups op erfelijke afwijkingen laten onderzoeken, EERST EN VOORAL willen wij BENADRUKKEN dat de Tibetaanse Terriër een ROBUUSTE en GEZONDE hond is ! die bij goede verzorging, heel oud kan worden, maar die net als ieder ander dier of mens ook zijn erfelijke aandoeningen kent, wij hebben dus nu de mogelijkheid om door middel van DNA testen erfelijke afwijkingen uit te sluiten en dit doen we dan ook !
 
NCL/PRA/PLL Dit zijn verschrikkelijke ziekten
NCL beschrijving voor de Tibetaanse Terriër
Leeftijd van klinische symptomen: 4e tot 5e jaar levensjaar
Leeftijd van euthanasie: 7e tot 10e jaar levensjaar
Abnormale verschijnselen gezien door de eigenaar:
Mentale veranderingen: Een vaak voorkomend beginteken van NCL bij de Tibetaanse Terriër is het ontwikkelen van agressiviteit naar mensen/en of andere honden. Honden met dit verschijnsel zijn vaak nerveus of onrustig. Sommige honden laten veranderingen zien in hun eetpatroon. TT met NCL veranderen in hun gedrag en hun zindelijkheidspatroon.
Veranderingen in gangwerk en postuur: In het vroege stadium van de ziekte laat de hond een mild ongecoördineerd gangwerk zien, waarbij hij kan struikelen, en zijn poten kruiselings plaatst tijdens het lopen. Het gemis aan coördinatie wordt erger naar gelang de ziekte vordert. Honden met NCL hebben vaak problemen om ergens op, of af the springen, ook het trappen lopen gaat hun moeilijk af. In de eindfase van de ziekte valt de patiënt om, en heeft problemen om weer op de benen te komen.
Visuele abnormaliteiten: Het zicht in gedimd licht zal slechter worden, en ook bij helder licht zal het zicht minder worden. De pupillen vergroten zich.
Aanvallen: Lichte aanvallen van epileptische aard worden vaak niet herkend bij het voortschrijden van NCL.
Zware aanvallen kunnen ook voorkomen !
 
<hr>

Wat is PLL (lensluxatie?)

Door het ontbreken of kapot gaan van haar ophangbandjes , kan de lens loslaten en van haar plaats raken.
 

Wat zijn de verschijnselen?

De losliggende lens kan zich verplaatsen naar achteren, richting netvlies, of naar voren, tot tegen het hoornvlies. De lens en/of het glasvocht kunnen hierbij de passage of de afvoer van het kamerwater uit het oog blokkeren met secundair glaucoom tot gevolg (zie glaucoom). Het vroegst herkenbare symptoom van lensluxatie vormt het weglekkende glasvocht, dat als zeer ijle witte wolkjes over de pupilrand, voor in het oog hangt. Dit is jammer genoeg meestal alleen met een spleetlampmicroscoop te ontdekken. Meestal was er eerst niets aan de hond te merken en breken plotseling (bijvoorbeeld als de hond zich ergens over opwindt) de laatste nog intacte ophangbandjes. Het oog is dan plots slechtziend of geheel blind. Als de lens zich verplaatst, komt een maanvormig "deel" vrij tussen de pupilrand en de lens. Dit is soms bij een bepaalde lichtinval te zien. Een enkele keer kan men iets zien wiebelen in het oog. Bevindt de lens zich geheel voor in het oog, dan is deze soms als een glazige schijf herkenbaar. De pupil is dan nauwelijks meer herkenbaar. Is reeds een te hoge oogdruk (glaucoom) opgetreden, dan zal het hoornvlies blauw worden. Het oog is dan ook pijnlijk en blind.
 

Hoe en wanneer is lensluxatie vast te stellen?

Is bij een hond (vooral bij kleine terriërs) een oog plots blauw of blind, dan is te aan te bevelen het oog op zeer korte termijn te laten onderzoeken door uw dierenarts !  Om de vroegste vormen op te sporen moeten de ogen met een spleetlampmicroscoop worden gecontroleerd. Dit kan alleen bij een aantal dierenartsen die zich hierop hebben toegelegd en hiervoor ook zijn toegerust.
 

Wat is er aan te doen?

Als de lens geheel los ligt moet de lens operatief uit het oog worden verwijderd. Bij de hond dient dit binnen enkele dagen te worden verricht. In de tussenperiode dient de patiënt al vast medicijnen te krijgen om de druk in het oog normaal te houden of te normaliseren. (zie Glaucoom). De dieren blijven na de operatie iets gehandicapt. Tafel- en stoelpoten, trappenlopen, kleinere sprongen etc. leveren echter geen problemen meer op. De oogdruk stijging is na de operatie meestal verdwenen; als het glaucoom toch terug komt is er wel een probleem. Zie verder bij glaucoom.
 

Wat is de oorzaak?

De ophangbandjes van de lens kunnen afwijkend zijn aangelegd, degenereren of bij uitzondering direct breken (zeer harde klap op de oogbol). Bij een aantal van de kleinere terriërrassen is de lensluxatie het gevolg van een erfelijk defect, dat meestal recessief overerft (Duitse jacht-, Tibetaanse-, Welsh-, Fox-, Jack Russel- en Dandie Dinmondterrier, Border collie, Shar Pei).
Om te voorkomen dat er lijders of gevallen geboren gaan worden fokken wij enkel met:
Een vrij x drager combinatie of vrij x vrij combinatie
Lijders worden bij ons niet ingezet, ook niet in een combinatie met een vrije partner. Hier zullen allemaal dragers uit geboren worden, en ons streven is dat wij in de toekomst enkel nog met vrij geteste dieren willen fokken.
Tests voor deze pijnlijke afwijking kunnen besteld worden via OFA (Ortopedic Foundation for Animals) in de USA, of AHT(Animal Health Trust) in Engeland. 
 
Met Vriendelijke Groeten, 
Suus Brouwer-Voorsmit.