Beschrijving

Dit zeer oude, exclusieve tot de Bichonrassen behorende gezelschapshondje, stamt uit de landen rond de Middellandse Zee. Vanaf de vroege middeleeuwen is het Leeuwhondje reeds op talrijke afbeeldingen te zien. In de kathedraal van Amiens in Frankrijk, gebouwd in de 14e eeuw zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen. Bekend is dat deze in de 15e eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetenwarmertje" onder hun lange rokken werden gebruikt. Rond 1550 heeft Conrad Gesner in Zwitserland in een boek dat als een van de oudste boeken over honden werd beschouwd, geschreven over windhonden en een Leeuwhondje. Het ras was een lange tijd sterk in trek bij adel en geestelijkheid, tot het in vergetelheid raakte. Een Belgische fokster, Mm. Bennert, heeft rond 1950 deze kleine innemende en levendige gezelschapshond met veel moeite teruggefokt. De eerste Leeuwtjes zijn waarschijnlijk in 1966 naar Nederland gebracht.
 
 
 
 
Leeuwhondjes zijn intelligente, levendige en aanhankelijke gezelschapshondjes en hebben een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar. Ze zijn lief voor kinderen en andere huisdieren en daardoor de ideale gezinshond. Typerend voor het ras is het voor de tentoonstelling vereiste leeuwmodel, waardoor de hond op een klein leeuwtje lijkt. Het Leeuwhondje onderscheidt zich van de overige Bichons* door zijn uitstekende lichaamsverhoudingen en zijn in alle kleurvariaties toegestane 15 - 20 cm. lange vacht. Door de zijdeachtige, lichtgolvende mozaïekvacht regelmatig door te kammen en borstelen van loszittend haar te ontdoen, heeft men geen last van haren in huis. Een ander groot voordeel is dat Leeuwhondjes geen ondervacht hebben,  hierdoor  verharen ze bijna niet.  Mensen die allergisch zijn hebben daardoor vaak geen last van hun allergie als er een Leeuwhondje bij hun is.
 
Het ras is in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië populairder dan hier. Echter de laatste jaren neemt de belangstelling voor het Leeuwhondje ook in Nederland toe en krijgt het de waardering die het gezien zijn prima lichaamsvorm en fijne karakter zeker verdient.
 
 
* De Bichon familie: Bichon Frise, Bolognezer, Coton de Tulear, Havanezer, Leeuwhondje en Maltezer.